Chernobyl

Chernobyl är en riktig ögonöppnare och en extremt välregisserad serie. Kända skådespelare som Stellan Skarsgård och Emily Watson höjer dess kvalitet. Den är också ett viktigt tidsdokument som gör att vi aldrig tillåts glömma. Chernobyl undersöker kärnkraftsolyckan på ett praktiskt plan men också på ett högst politiskt plan, då vi ser spelet mellan de styrande i Ukraina. Serien har hyllats för dess autentiska innehåll och förmåga att ta upp ett svårt ämne. Den skildrar vardagshjältarna som riskerade sina liv för sina landsmän. Den visar också intellektuella som vågar hålla sig till sanningen och avkräva svar från sina ledare.

  • Chernobyl är regisserad av Johan Renck
  • Det finns en tillhörande podcast till serien
  • Serien är en remake av Chernobyl: The Final Warning

Chernobyl i Ukraina var en katastrof som mörkades av politikerna

Serien från HBO tar upp riktiga händelser som föranledde en katastrofal härdsmälta där radioaktiva ämnen läckte ut. Det blev förödande för invånarna i den ukrainska staden Pripjat som var tvungna att evakueras. Radioaktiviteten spridde sig sedan i hela landet men politikerna vägrade först att erkänna katastrofens faktum. De ville inte erkänna att de handlat fel eftersom detta skulle synliggöra deras inkompetens. Invånare som riskerade sina liv för att släcka den brinnande reaktorn och hjälpa de skadade avled senare på grund av den extremt höga radioaktiva strålningen de utsatts för.

Serien Chernobyl är ingen långkörare men varje avsnitt är mycket tungt. Det finns flera plågsamma scener i serien. Speciellt en scen etsar sig fast på näthinnan, där människor fångar något som ser ut som snöflingor på tungan men som egentligen är skräp från det brinnande kärnkraftverket. Det förstärker känslan av att invånarna verkligen var helt ovetandes om vad som hände. Men en efter en flyr de i panik och lämnar kvar sina hundar som sedan måste avlivas på grund av strålningen. Även detta är scener som inte lämnar någon tittare oberörd.

En mycket autentisk serie

Seriens styrka är att den bygger upp en kuslig stämning genom sin enkelhet och tydliga manus. Den påminner till mångt och mycket om klassiska filmer som Apocalypse Now och Das Boot. Även skådespelarna är riktigt bra. Inte minst Stellan Skarsgård som spelar en tjänsteman som vill leva upp till sina överordnades förväntningar men sedan förstår att spelet är förlorat. Scenografin är också förträfflig med gammal inredning, tidsenliga telefoner och dystra grå höghuskomplex. Det andas verkligen 1980-tal. Olyckan skedde 1986 och serien har fångat många typiska egenheter från den tiden vilket gör den till ett stilistiskt tidsdokument.

Chernobyl kritiseras för att politisera kärnkraftsfrågan

Serien har fått en del kritik, bland annat att det använts brittiska skådespelare. Men i valet mellan att ha en medioker skådis med helt rätt dialekt eller en duktig skådespelare med brittiskt uttal, så väljer vi nog det senare. Eftersom serien tar upp ett kontroversiellt ämne kommer det så klart bildas åsikter om den verkligen avspeglar verkligheten på rätt sätt. Många menar att Chernobyl är alltför politiserad och klankar ner på kärnkraft som energikälla, men den kritiken är en smula missriktad. Vinkeln är snarare hur medborgare undanhålls sanningen av politiker.

Chernobyl låter oss lära av historien

Om du har ett par timmar över bör du definitivt spana in Chernobyl. Även om serien kan kännas otäck är den mycket tänkvärd och behandlar ett ämne som få vanliga människor är insatta i. Serien är prisbelönad och den lever minst sagt upp till sitt rykte om att vara en av 2019’s bästa serier!