El Camino: A breaking bad movie

El Camino: A breaking bad movie är en spinoff på serien Breaking Bad med karaktären Jesse Pinkman i huvudrollen. Efter att seriens huvudkaraktär fick sitt avslut i seriens sista avsnitt är det nu dags för Jesse Pinkman att få detsamma. Redan 2015 fick Breaking Bad sin första spinoff i form av serien Better Call Saul som utspelar sig tiden innan Breaking Bad. Filmen är skriven av Vince Gilligan, som också var den som skrev serien Breaking Bad, och hade digital premiär på Netflix den 11:e oktober 2019 till fansens förtjusning.

  • El Camino tar upp tråden där serien Breaking Bad avslutade
  • Filmen går att streama via Netflix

Handling

11 år efter att Breaking Bad hade premiär får vi alltså reda på hur det gick för Jesse Pinkman, eller? Efter att huvudpersonen i Breaking Bad, Walter White, dör i seriens sista avsnitt tas huvudrollen i El Camino över av han kompanjon Jesse Pinkman. Filmen börjar med att Jesse berättar hur han lyckades fly från Walters meth-labb i samband med Walters död. Han flyr hem till kompisarna Skinny Pete och Badger som låter honom bo hos dem. Vännerna hjälper Jesse med att få det att se ut som om han flytt till Mexiko.

Via nyheterna får Jesse veta att Walter dött vid uppgörelsen med nynazisterna och gör upp en plan för att kunna “försvinna”. El Camino, som är hela 122 minuter lång, handlar om Jesses kamp att lyckas komma undan det stora polispådrag som letar efter honom, något han behöver pengar för att lyckas med. Filmen innehåller flera flashbacks från serien Breaking Bad och flera försvunna karaktärer kommer tillbaka, till exempel syns Walter igen. Precis som i serien förekommer en hel del våld och droger och den ständiga kampen att hålla polisen borta.

Arbetet med filmen

Förutom Vince Gilligan, som både regisserat och skrivit både Breaking bad och El Camino: A Breaking Bad Movie, är det många från Breaking bad-tiden som arbetat även med filmen. Dave Porter, som gjort musiken till alla säsonger Breaking Bad och Better Call Saul, ligger till exempel bakom musiken även till filmen. El Camino: A Breaking Bad Movie är den första långfilmen som Gilligan både regisserade och skrev. Filmen lyckades, tack vare stort hemlighetsmakeri, hållas hemlig för fans och kritiker enda till 24 augusti 2019, alltså inte lång tid innan premiären.

Innan premiären

Enligt Gilligan kom idén om en uppföljare redan under inspelningen av sista säsongen, även om slutet inte riktigt var bestämt, exakt hur det skulle gå för Jesse Pinkman bestämdes inte förrän senare. Innan filmen hade premiär släpptes två trailers, den första innehöll klipp från serien, i den andra sitter Jesse i El Caminon och lyssnar på radion. Precis som serien utspelar sig filmen i Albuquerque, New Mexiko och tillhör genren action/drama. Enligt Gilligan skapades scenen men Jesse och Walter för att tittaren skulle få möjlighet att se dem två tillsammans en sista gång.

Se filmen utan att ha sett Breaking Bad?

Trots att handlingen är frikopplad från serien, här är Jesses försök till flykt i fokus, är det en fördel att ha sett Breaking Bad innan du ser El Camino. Känna till karaktärerna och deras historia bidrar till bättre förståelse för deras handlingar i filmen. Ser man filmen först råkar man ut för en del spoilers vilket kan vara bra att veta ifall man är sugen på att se serien senare.