Joker (film 2019)

Joker är en film från 2019 som bygger på den fiktiva superskurken med samma namn. Figuren skapades i grund och botten av Bob Kane och Bill Finger år 1940. Många känner igen Joker som en av historiens mest populära, återkommande och skräckinjagande skurkar som funnits på filmduken. Mest känd är han som Batmans ärkefiende och han är ett återkommande fenomen i just tidningsserierna och filmerna om Batman. I denna nya film har Joker äntligen fått sig en egen filmatisering och han lyckas ta till vara på denna med bravur.

  • Joker skapades av Bob Kane och Bill Finger
  • Fiktiv superskurk

Joker (2019)

Manuset till filmen är skapat av Todd Phillips och Scott Silver och det är även Todd Phillips som har regisserat filmen. I Sverige hade filmen premiär på bio den fjärde oktober, precis som i USA, i Venedig däremot var det möjligt att se filmen redan den 31 augusti. Joker som är en av de mest omtalade filmerna under hösten belönades med Guldlejonet för Bästa film vid årets filmfestival i Venedig. Huvudrollen som Joker har Joaquin Phoenix och med i filmen finns också andra superstjärnor som exempelvis Robert De Niro och Brett Cullen.

Joaquin Phoenix har fått extremt bra kritik för sin roll som Joker och många menar att det är det bästa som han någonsin har presterat i sin karriär som skådespelare. Det är inte bara Joaquin Phoenix som hyllas världen över utan filmen i sin helhet har blivit en stor succé och betygen som filmen har fått är därefter. Filmen är mycket välgjord på många plan när det kommer till ljud och bild, samt att den förmedlar den en stark berättelse. Något som fått mycket beröm är just hur bakgrundsljudet matchar scenerna på ett magnifikt sätt.

Handling

Handlingen i Joker utspelar sig år 1981 och huvudrollen är en misslyckad ståuppkomiker vid namn Arthur Fleck. Arthur Fleck bor tillsammans med sin mamma i ett område som är mycket skitigt och fattigt. För att få ekonomin att gå runt jobbar han extra på kvällarna som ståuppkomiker, hans ordinarie jobb på dagtid är att arbeta som inhyrd clown. Hans försök att underhålla publiken som ståuppkomiker går dåligt och han får ta emot väldigt mycket hån, våld och grymhet. Till slut får han nog med allt hat och fullständigt exploderar inombords.

Handling fortsättning

Efter att Arthur Fleck misslyckas i karriären får han och hans mor, som har bor hemma hos, det tufft ekonomiskt. Flecks mor försöker få tag i sin förra chef Thomas Wayne som är mycket förmögen för att försöka få hjälp ur fattigdomen. Hjälpen uteblir och det är i detta skede som Joker utvecklar sitt hat emot familjen Wayne. Det är här historien om ärkerivalerna Batman och Joker har sin början. I denna film får du även se Bruce Wayne som barn, Bruce Wayne som är mer känd som Batman.

Psykiska problem

Arthur Fleck har ett igenkännligt skratt som många känner igen från Batman-filmerna. Skratten kommer ofta väldigt opassande och leder till problem för Joker, han har en förmåga att ha svårt att passa in och filmen visar tydligt att han har några psykiska problem. Dessa oförklarliga beteenden som Jokern har leder till att han skaffar sig ett alter ego.