Lejonkungen

Lejonkungen är en av de mest klassiska barnfilmerna genom tiderna och den släpptes första gången år 1994. Även om handlingen i denna föregångare var mycket spännande och den innehåller härliga figurer så var bildkvaliteten och ljudkvaliteten mycket dålig. Tekniken har utvecklats mycket under de senaste 20 åren och just därför har denna nya filmatisering gjorts av Lejonkungen med förbättringar av bilden och ljudet. Lejonkungen från 2019 har gjorts med hjälp av CGI som är en datagrafik som består av datorgenererade bilder, detta arbetssätt används ofta i filmer, reklamer och tv-program.

  • Lejonkungen släpptes första gången år 1994
  • Lejonkungen från 2019 har förbättrad bildkvalitet

Handling

Filmen utspelar sig ute på den vidsträckta savannen i Afrika och handlar om lejonungen Simba. Simbas föräldrar är kungaparet över riket, Mufasa som är kung och Sarabi som är drottning. Under Simbas uppväxt är han mycket nyfiken och äventyrlig och har ständigt en längtan tills den dagen då han skall ta över riket efter sin far. Det finns dock ett problem, Simbas farbror Scar vill även han ta över tronen och skyr inga medel för att lyckas med detta. Scar mördar sin bror, kung Mufasa, och beskyller Simba för dådet.

Efter att Scar mördat Mufasa flyr Simba från riket och låter Scar ta över den ärofyllda tronen. Simba hittar under sin flykt två vänner, Timon och Pumba, som låter honom bo hos dem. Timon och Pumba lär Simba att ta det “Hakuna Matata” det vill säga att ta allt som det kommer och inte oroa sig. Simba växer så småningom upp till en vuxen man och en vacker dag beslutar hans sig för att återvända till sitt forna rike. Simba är då fast besluten att ta över tronen som den rättfärdiga kungen han är.

Premiär

Världspremiären var den 17 juli 2019 och den visades två dagar senare på biografer i USA. I den amerikanska versionen har stjärnor som Beyonce gjort röster till filmen, i den svenska versionen har bland annat Björn Gustavsson, John Lundvik, Molly Hammar och Svante Thuresson låtit sina röster bidra till denna magiska film. Hans Zimmer gjorde musiken till originalfilmen och han återvänder i denna nyversion för att göra desamma. Zimmer fick hjälp av Elton John och Tim Rice, precis som i originalfilmen, att omarbeta låtarna till denna nya och modernare filmversionen.

Elton John och Tim Rice

Elton John och Tim Rice har båda bidragit till att den ursprungliga filmens fem låtar även är med i denna version, utöver dessa fem låtar har de även gjort en ny låt som heter “Never Too Late”. “Never Too Late” framförs av Elton John i slutet av filmen då eftertexterna rullar. Låten “Be Prepared” blev anpassad i den nya filmatiseringen för att passa dess nya skådespelare. En låt som ofta förknippar med Lejonkungen är “Circle Of Life” och den är självklart med i filmen, i den svenska filmversionen framförs denna låten av Laila Adèle.

Walt Disney

Det är Walt Disney som har producerat nytappningen av Lejonkungen och den har verkligen skördat framgångar. På en relativt kort tid har filmen genererat stora inkomster. När inkomsterna överskred 1,3 miljarder dollar slog Lejonkungen filmen Frost i historieböckerna som den animerade film som dragit in de största inkomsterna någonsin.