Once upon a time in Hollywood

Handlingen utspelar sig i Los Angeles på 1960-talet i denna stjärnspäckade film med Brad Pitt och Leonardo di Caprio i huvudrollerna. Filmen har cool dialog, lättsam men svart humor, en hel del våld och ett suveränt soundtrack. Stora delar av filmen äger rum en februarihelg 1969 där publiken får möta TV-skådespelaren Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) och hans stuntman och nära vän Cliff Booth (Brad Pitt). Rick råkar vara granne med filmskaparen Roman Polanski och hans fru, den vackra skådespelerskan Sharon Tate. Sommaren 1969 skakades världen och Hollywood av det brutala mordet på den gravida skådespelerskan Sharon Tate som begicks av den fanatiska hippiekulten, the Manson family.

  • Once upon a time in Hollywood hade svensk premiär den 9 augusti, 2019
  • Regissör och manusförfattare: Quentin Tarantino
  • Skådespelare: Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Al Pacino och Timothy Olyphant med flera
  • Filmen är en samproduktion mellan Storbritannien och USA

Hollywood mot slutet av 1960-talet

Det är en fantastisk värld som Tarantino låter publiken kliva in i och du får möta filmlegender som Steve McQueen och Bruce Lee, samt flera andra stjärnor från den eran. Filmens huvudkaraktärer, tv-skådespelaren Rick Dalton och hans stuntman Cliff Booth försöker navigera i den konstant föränderliga filmindustrin. “Once upon a time in Hollywood” innehåller flera berättelser som vävs samman i denna moderna hyllning till Hollywoods guldålder. Filmen är inte byggd på fakta, men är baserad på historiska personer samt vissa händelser. Exempelvis är karaktären Rick Dalton baserad på stjärnan Steve McQueen i TV västernserien “Wanted dead or alive” och Cliff Booth är baserad på Burt Reynolds stuntman Hal Needham.

Storyn börjar som sagt en helg i februari och handlar om Rick som var stjärna i en tidigare populär tv-västern från 1950-talet, samt Cliff som är hans bästa vän och stuntman. Handlingen baseras på dessa två udda karaktärers vänskap och hur de försöker hitta meningsfullt arbete i en nöjesindustri som de inte känner igen längre. Skillnaden mellan de två är att Cliff har insett att hans tid i nöjesbranschen är över medan Rick vägrar acceptera att hans karriär är förbi. Rick gråter, dricker och är rädd att bli en anonym föredetting.

Härligt genuin 60-tals musik och känsla

Glädjande för alla musikälskare bjuder Tarantino på fantastisk 60-tals musik med allt från klassiker med Mamas & the Papas och Rolling Stones. Här finns även mer udda låtar från glömda artister som Vanilla Fudge och Paul Revere & the Raiders. Publiken kommer att få resa tillbaka i tiden med filmens fantastiska detaljrikedom gällande bilar, kläder, neonskyltar, frisyrer och miljöer. I stora delar av filmen får vi erfara hur filmbranschen och livet såg ut i Hollywood år 1969. Mycket av denna känsla framförs med Cliff som kör Rick runt Hollywood, där klassiska bilar och en fantastisk produktionsdesign uppvisas tillsammans med häftig 60-tals musik i radion.

Mer om Once upon a time in Hollywood

Once upon a time in Hollywood har som sagt en imponerande och stjärnspäckad rollista med bland annat Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Timothy Olyphant, Al Pacino, Bruce Dern och Kurt Russell. Filmen är en drama-komedi som är både regisserad och skriven av Quentin Tarantino med den mästerliga cinematografen Robert Richardson. Filmen är producerad av Columbia Pictures, Heyday Films, Visiona Romantica och Bona Film Group samt distribuerad av Sony Pictures Releasing. “Once upon a time” hade premiär den 21 maj 2019 i filmfestivalen i Cannes innan den släpptes i USA och Storbritannien. Det bör nämnas att detta var skådespelaren Luke Perrys sista film innan hans bortgång i mars 2019.

Sammanfattning

För alla som gillar Tarantino är detta en garanterat fantastisk film. Men filmen kommer utan tvekan även att tillfredsställa den stora publiken och bjuder på en häftig musikalisk och nostalgisk resa tillbaka till 60-talet. Filmen förlorar inte sin drömliknande estetik på bekostnad av realism. Njut av Tarantinos nya film som bjuder på förstklassig underhållning och en genuint häftig 60-tals nostalgi.