The Irishman

The Irishman är en spännande amerikansk kriminalfilm regisserad av Martin Scorsese. Filmen väcker nya tankar kring teman som organiserad brottslighet. Den släpptes under 2019 och är baserad på memoaren “I Heard You Paint Houses” som är skriven av Charles Brandt och utgiven 2004. Filmen hade världspremiär under filmfestivalen i New York i september 2019. Under november blir det biopremiär i USA och sedan släpps filmen på streamingtjänsten Netflix. Det är en episk historia som kretsar kring torpeden The Irishmans tidigare erfarenheter och ett samvete som långsamt kommer ikapp.

  • Världspremiär under filmfestivalen i New York i september 2019
  • Biopremiär och tillgänglig på på Netflix under november 2019

Välkända namn i rollistan

Bland skådespelarna hittar vi välkända namn som Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci. Robert De Niro spelar huvudrollen som Frank “The Irishman” Sheeran som tampas med sina tidigare erfarenheter från livet som torped. Handlingen kretsar kring Sheerans erfarenheter av organiserad brottslighet och vi får se honom minnas tillbaka till tiden som torped i Italien under andra världskriget. Han berättar för maffiafamiljen Bufalino om sitt påstådda arbete som torped, Russell Bufalino spelas av Joe Pesci. Rollen som fackföreningsledaren Jimmy Hoffa, som senare mystiskt försvinner, spelas av Al Pacino.

Skådespelaren Joe Pesci valde tillslut att lämna sin inofficiella pension efter att ha blivit erbjuden rollen som Russell Bufalino i kriminalfilmen The Irishman flertalet gånger. Joe Pesci är född 1946 och har bland annat spelat roller i The Pink Panther och Ensam hemma. Inspelningen av The Irishman påbörjades i New York i september 2017 i Mineola och Williston Park på Long Island och pågick till och med mars månad 2018. Produktionsbudgeten uppgick till hela 150 miljoner dollar vilket gör filmen till en av de dyraste filmerna i Scorseses karriär. Filmen är så mycket som 209 minuter lång.

Varmt mottagande

The Irishman har uppskattats sedan den gavs ut under 2019 och har fått flera positiva omdömen av recensenter. Speciellt dess tekniska aspekter har uppskattats och även regin har hyllats från flera håll. Filmen är regisserad och producerad av den prisade och uppskattade Martin Scorsese. Även Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci har hyllats för sina skickliga prestationer som skådespelare av diverse recensenter och kritiker efter världspremiären på filmfestivalen i New York. Det här är den första filmen av Martin Scorsese med stjärnan Robert De Niro i huvudrollen sedan Casino gavs ut 1995.

Martin Scorsese står för regi

Filmens regissör Martin Scorsese har tidigare regisserat filmer som exempelvis Silence från 2016 och The Wolf of Wall Street från 2013. Även Shutter Island från 2010 är en av hans uppmärksammade filmer. Scorseses första film kom ut 1967 och sedan dess har han även regisserat storfilmer som Taxi Driver, Tjuren från Bronx och Maffiabröder. Scorsese har vid sidan av rollen som regissör även gjort ett antal skådespelarinsatser samt manus och röst. Han har varit Oscarsnominerad sex gånger och vann sin första Oscar för regi 2007, då för filmen The Departed från 2006.

Steven Zaillian har skrivit manus

Filmens manusförfattare är Steven Zaillian och manuset är baserat på memoaren “I Heard You Paint Houses” från 2004 författad av Charles Brandt. Steven Zaillian, född i Kalifornien, är manusförfattare, filmproducent och regissör. Tidigare har han skrivit manus till Schindler’s List för vilken han vann en Oscar 1994. Han har även varit nominerad för filmerna Uppvaknanden, Gangs of New York och Moneyboll.