The Morning Show

Jennifer Aniston, Reese Witherspoon och Steve Carrell är alla kända ansikten, åtminstone för en äldre publik som följde Vänner eller såg Legally Blonde-filmerna. Nu sammanstrålar de i Apple-TV-showen “The Morning Show” som handlar om hur ett nyhetsankare i en populär TV-show i USA får sparken på grund av sexuella trakasserier och efterspelet som följer. Serien verkar ta avstamp i Mee Too-rörelsen och debaclet kring exempelvis Daily Show. Men faktum är att serien är baserad på en bok av journalisten Brian Stelter som skrevs innan Mee Too-rörelsen (“Top of the Morning: Inside the Cutthroat World of Morning TV”).

  • Jennifer Aniston i rollen som programledaren Alex Levy
  • Reese Witherspoon som reportern Bradley Jackson
  • Steve Carrell i rollen som den avskedade programledaren Mitch Kessler
  • Jack Davenport som Jason Craig

Aniston i kamp mot såväl bolag som ålder

Att en medelålders kvinna har svårare att hävda sig i en ytlig TV-värld är inget nytt. Serien tar avstamp i att Alex (Aniston) av sin avskedade kollega får reda på att ledningen för bolaget kommer att försöka att bli av med även henne. Hon bestämmer sig för att ta upp kampen mot såväl gubbsjuk ledning som mot sin egen självkänsla. “Ni män förstår helt enkelt inte att ni inte längre har makten. Jag har låtit er tarva runt länge nog. Nu är det jag som håller i taktpinnen.” Och hon kommer inte att ge sig Alex Levy, i sin kamp att bli den största programledaren på kanalen.

Alex är i serien i medelåldern och skådespelaren Aniston är femtio år fyllda. Det är ingenting de hymlar med i serien. Aniston bär läsglasögon, plockar ur hårförlängningar och visar på alla sätt och vis hur såväl hon som hennes rollkaraktär ser ut, så här mitt i livet. Och det är ingenting hon tänker skämmas för, eller skyla över. Det är uppfriskande att se ett kvinnoporträtt av en mångfacetterad kvinna som i många år lagt locket på och friserat såväl kropp som själ att passa in i mallen. En mall hon nu, i kölvattnet av kollegans avsked, tröttnat på att pressa in sig i.

Teamet bakom serien

Apple har planerat att spela in och visa två säsonger av serien med tio avsnitt i vardera. Såväl Jennifer Aniston som Reese Witherspoon är med och producerar tillsammans med Michael Ellenberg. Tanken var att även Jay Carson skulle vara medproducent i serien, men han lämnade produktionen på grund av meningsskiljaktigheter med de övriga. Sommaren 2018 stod det klart att Mimi Leder skulle regissera serien, med uppbackning av de rutinerade filmmedarbetarna Kristin Hahn och Lauren Levy Neustadter. Serien är primärt inspelad i Kalifornien och New York och andra säsongen börjar att spelas in i november 2019.

Jennifer Anistons väg in i produktionen

Aniston är en av världens mest kända skådespelerskor, främst tack vare hennes medverkan i den amerikanska serien “Vänner” som slutade sändas för 15 år sedan. Hon har vid flera tillfällen framröstats som världens vackraste kvinna och har en stjärna på Hollywoods “Walk of Fame”. Aniston var med och grundade produktionsbolaget “Echo Films”, som också ligger bakom “The Morning Show”. Anistons karriär har efter “Vänner” mest fokuserat på film. I december 2018 deltog hon i ett par Netflix-projekt. I januari 2019 gick hon tillbaka till TV-produktion i samband med The Morning Show. Det är Anistons första TV-roll sedan hon slutade i Vänner.

Witherspoon och The Morning Show

Reese Witherspoon har länge haft en fascination för såväl journalister som talk show-producenter. Hon säger i anslutning till seriens lansering att hon sedan ett bra tag tillbaka passat på att fråga de journalister som intervjuat henne om deras jobb och yrkesutmaningar. Trots att serien har många beröringspunkter med när Matt Lauer fick sparken från “Today Show” menar såväl Aniston som Witherspoon att serien baserat på ett helt fiktivt manus.